5 primerov pregraditev spalnic

Včasih pride pri opremljanju spalnic do primerov, ko moramo spalnico zmanjšati.

Napišemo praktične primere:

  • na svet priveka nov naraščaj in dojenčka bi želeli imeti bližje v spalnici
  • preurejamo stanovanje in smo ugotovili, da potrebujemo dodaten prostor, spalnica pa je po nepotrebnem prevelika
  • želimo imeti ločeno garderobno sobo
  • del spalnice želimo nameniti delovno pisarniškemu kotu
  • spalnica se nahaja v bližini dnevne sobe in potrebuje pregraditev

Za te in podobne primere, smo pripravili spodnji zapis in predstavitev.

Prvi primer – pregraditev spalničnega prostora čez celotno steno

spalnica predelne stene
Pregradna stena od enega do drugega zidu. Prehod z drsnimi vrati. Motno belo steklo.

Na sliki zgoraj sicer spalnice ne vidite 🙂

Skrita je za drsnimi vrati in predelno steno, ki smo jo v tem primeru “raztegnili” v celoti od enega do drugega zidu.

Pred pregrado je bil celoten prostor v blokovskem stanovanju namenjen dnevni sobi. Novo nastala situacija pa je zahtevala, da starša prepustita svojo obstoječo spalnico, mladostnikoma. Zato smo prostor za novo spalnico poiskali kar v večji dnevni sobi.

Pregrada je narejena tako, da omogoča prehod po sredini prostora. Za vrata smo uporabili drsni mehanizem, da pa zadnji del prostora ne zatemnimo v celoti, pa smo kot polnilo vrat uporabili belo, matirano steklo. Fiksni del pregrade je iveral v izgledu naravnega lesa.

Primer dva – mansardni kot spalnice bo garderobna soba

zapiranje dela spalnice za garderobno sobo
Del spalnice bo nastala garderobna soba.

O primerih optimalnega izkoriščanja prostorov, še posebej, če so ti v mansardah, smo nekaj prispevkov že pripravili, sicer pa na zgornji sliki prikazujemo primer, kako lahko tudi prostor, pod poševnim in nizkim stropom, optimalno izkoristimo. Pohodni del, ki ima normalno stojno višino, bo uporabljen za posteljo in klasično razporeditev pohištva po spalnici, poševni, nižji del bomo uporabili kot garderobno sobo.

Pregraditev garderobne sobe je seveda možna na različne načine (zanimive primere modernih garderobnih sob, ki jih obiskovalci naše spletne strani radi spremljajo, najdete na povezavi kjer sem opisoval moderne garderobne sobe).

Klasična pregraditev je z mavčnimi ploščami, a v tem primeru moramo upoštevati, da bo predelna stena fiksna. Poseg sam je tudi cenovno nekoliko dražji od rešitve na zgornji sliki.

V primeru zgoraj smo uporabili klasično aluminijasto ogrodje, pri čemer sta skrajni poziciji levo in desno fiksni, sredinski del pa je premičen z drsnimi vrati (nasveti in primeri za program drsnih vrat na povezavi).

Sredinska, premična drsna vrata, so polnjena z ogledalom.

Kot polnilo kombinirano, fiksno premične predelne stene v spalnici, smo uporabili iveral v svetlo rjavih tonih, dodatno dekoriran s prečnimi aluminijastimi letvicami.

Tretji primer – pregraditev dnevne sobe in spalnice s steklenimi drsnimi vrati

spalnice predelne stene
Pregraditev dnevne sobe in spalnice.

Najbolj logična in pogosta uporaba stekla za predelno ali pregradno steno, ne samo v spalnici, ampak tudi v drugih prostorih, je želja po prepuščanju svetlobe iz enega v drugi prostor.

Tovrstno steklo, ki se uporablja v te namene, mora biti protilomno in kaljeno. Sicer pa se odvisno od okusov in ambientov obeh prostorov, to steklo uporablja v različnih barvah ter različnih tehnikah obdelave stekla. Steklo lahko okrasimo z gravurami, lahko ga peskamo, oblepimo s fototapetami, lahko je matirano, lahko pa tudi zatemnjeno.

Kot kaže že en primer višje, se nemalokrat, namesto stekla, odločimo za ogledala (tudi ta je mogoče gravirati ali drugače obdelati, sicer pa tudi med ogledali obstajajo različne nianse: svetla, navadna ogledala, zatemnjena ogledala, rjava ogledala,….).

Poseben čar in poudarek pregradni steni v spalnici bodo dale montirane in vgradne luči pred samo predelno steno spalnice.

Četrti primer – kotna predelna stena v spalnici

kotna predelna stena spalnica
Kotna predelna stena (tudi kot omara).

Zgornji primer prikazuje možnost pregraditve spalnice tudi v kot. En ali oba kraka sta v tem primeru lahko uporabljena kot omarna prekata, lahko pa za njima sploh ne stoji omarni korpus.

V tem primeru uporabimo samo drsna vrata klasične vgradne omare kot predelno steno.

Dekor, barve, materiali bodo izbrani iz palete možnosti, ki je na voljo (40 barvnih vzorcev, lesni vzorci, 40 barvnih stekel, ogledala, okovje: aluminij ali pločevina).

Peti primer – pregraditev spalnega prostora z drsnimi vrati v celoti

predelna stena v spalnici
Pregradna stena v celoti z drsnimi vrati.

Na sliki zgoraj lahko vidite primer zapiranja spalnega dela od dnevne sobe. Drsna vrata so kombinirana v lesu, fototapeti in matiranem steklu na vrhu.

V vednost: program predelnih sten z drsnimi vrati brez spodnjih vodil v zadnjem času vse bolj odsvetujemo iz preprostega razloga, ker so se nam stranke začele po letih uporabe vračati zaradi nezadovoljstva s pojavom nihanja vrat v spodnjem delu.

Če že razmišljate o podobnih rešitvah, potem pri nas, vseeno priporočamo montažo (tudi) spodnjega vodila, ker ga je preprosto lažje očistiti, kot narediti kasnejšo menjavo celotnega sistema predelne stene s spodnjim vodilom.

Kot praktično rešitev za predelno steno v spalnici se dosti ljudi odloči, da namesto “klasične pregraditve” z mavčno ploščo ali drsnimi vrati, na predviden prostor, raje namesti knjižni regal ali kaj podobnega. O tem smo pripravili prispevek tukaj.