5 top nasvetov pri opremljanju spalnice

Spanje je v našem življenju zelo pomembno in o njem začnemo najpogosteje razmišljati šele takrat, ko preživimo nekaj neprespanih noči. Naj bo nespečnost prisotna zaradi stresa, bolezni ali pa mogoče samo zaradi slabega ležišča ali premajhne spalnice, na kakovost počitka in spanja, dokazano vpliva tudi opremljenost in urejenost spalnega prostora kot celote.

Kakšen prostor naj bo spalnica, kakšno naj bo vaše ležišče, da bo vaš spanec kvaliteten? Tukaj vam ponujamo 5 top nasvetov pri opremljanju spalnice.

.

Kaj je najpomembnejši kos pohištva v spalnici?

.

5 top nasvetov pri opremljanju spalnicePrav gotovo se strinjate, da je najpomembnejši kos pohištva v spalnici dobra, kvalitetna postelja. Pri izbiri postelje je potrebno upoštevati želje in potrebe tistega, ki bo v postelji spal:

  • Za starejše ljudi je priporočljivo, da je postelja višja, da se laže sestopajo z nje.
  • Če imate težave z hrbtenico ali gibanjem, bo dobrodošla postelja z nastavljivim posteljnim dnom, ki omogoča spreminjanje višine vzglavja, hrbta in nog.
  • Najboljša izbira materiala je vsekakor les, kovinske postelje so na videz elegantne in trdne, vendar na občutljive ljudi, delujejo kot antene in motijo spanec.
  • Posteljno dno naj bo zračno, najbolje da uporabite letveno dno.
  • Pod posteljo naj bo prazen prostor, ki bo omogočal kroženje zraka in energije, ter nam olajšal čiščenje.
  • Če pred spanjem radi berete, je zaželeno, da ima postelja dvignjeno vzglavje, da hlad ne seva iz stene v glavo.
  • Kakovostno ležišče naj v dolžino meri vsaj 20 cm več, kot je dolžina telesa, širina pa naj bo vsaj 80 cm za enega človeka.

.

Vzdrževanje in čiščenje vzmetnice in posteljnine

.

Če ima vaša postelja vzmetnico, ki se jo da obrniti, jo vsaj enkrat letno obrnite in očistite z globinskim sesalcem. Posteljnino prilagodite celotnemu  vizualnemu učinku spalnice, material pa naj bo čim bolj naraven in pralen pri visokih temperaturah. Med spanjem lahko izločimo tudi pol litra tekočine, vlažno okolje pa je nadvse spodbudno za razvoj pršic, katerih iztrebki povzročajo alergije, zato je zelo pomembno redno menjanje posteljnine in zračenje odej in vzglavnikov.

.

Spalnica naj bo oaza miru in počitka

.

izvlečna nočna omaricaSpalnica je namenjena počitku in  mirnemu spanju, saj pomanjkanje le tega, lahko privede do mnogih težav, med drugim je pomanjkanje spanja povezano z debelostjo, saj imajo ljudje, ki premalo spijo, pogosto težave z odvečnimi kilogrami.

Spanec lahko moti veliko dejavnikov, poglejte si jih nekaj:

  • spalne navade partnerjev so lahko različne, nekdo zgodaj vstaja, drugi se pozno odpravlja spat, nekdo smrči, nekdo bere v postelji ali pa se celo noč obrača. Vse te navade in razvade pa lahko motijo kvaliteten spanec drugega partnerja, zato se morata partnerja v skupni postelji ves čas prilagajati.
  • televizor, računalnik in telefon ne spadajo v spalnico, ker ustvarjajo elektromagnetno polje, ki moti miren spanec. S partnerjem se morate resno pogovoriti, da bo moral nogometno prvenstvo pač gledati v drugem prostoru.

.

V spalnico čim manj navlake

.

Manj kot bo v spalnici stvari in pohištva, več bo zraka in prostora za pretakanje energije.

Če imate dovolj prostora, si lahko omislite garderobno sobo, tako da se izognete omari v spalnici. A ponavadi to ne gre, takrat v spalnico postavite omaro, ki bo najmanj moteča – dobra izbira za to, so vgradne omare.

Ženske bodo vesele lične servirne mizice ob postelji, kamor bo lahko mož odložil zajtrk, ki ji ga bo prinesel v posteljo. Ob vzglavju nikar ne obešajte slik, lestencev ali težkih polic, ker vzbujajo občutek ogroženosti, da vam bo vse skupaj zgrmelo na glavo.

.

Otroci v spalnici?

.

Spalnica je in naj ostane intimen prostor, kamor ne vodimo obiskovalcev, za dobre partnerske odnose, pa je tudi priporočljivo, da otroci ne spijo v spalnici pri starših.

Otrokom razložite, da je spalnica sveti prostor, kamor naj ne zahajajo, če ni nujno potrebno, prav tako pa naj starši spoštujejo njihovo zasebnost. Seveda pa se lahko družina dogovori, da se v nedeljo zjutraj vsi skupaj “pocartljajo” v veliki postelji staršev.