Kako izbrati ustrezno ležišče za spalnico?

Tokrat, za spremembo, v našem blog zapisu, gostimo strokovnjake iz spletne strani Zdravapostelja.si, ki na slovenskem trgu ponujajo izjemno popularna in cenovna dostopna, ležišča in vzmetnice. Glede na to, da je naša stran namenjena programu spalnic, se nam zdi uporabno našim spletnim obiskovalcem, ponuditi tudi informacije o različnih vzmetnicah.

.

**********

.

zdravaposteljaSpanje šteje – tako zelo, da npr. v eni izmed raziskav, šest od 10 američanov poroča o tem, da po spanju hrepenijo celo bolj kot po spolnosti. Ključ do dobrega spanca pa je seveda v tem, da si znamo odgovoriti na vprašanje kako izbrati ustrezno ležišče za našo spalnico

Devet od 10 vprašanih v raziskavi spanja izjemno cenjene in priznane National Sleep Foundation, navaja svoje ležišče kot zelo pomemben dejavnik pri ocenjevanju tega kaj je najbolj pomembno za to, da imamo dober nočni počitek. Da je spanec izjemno pomemben vsem nam, pa dokazuje tudi dejstvo, da se povprečna cena, ki smo jo pripravljeni nameniti za naše ležišče, že skoraj polno desetletje, dviguje.

Američani in Evropejci imamo namreč svoje postelje radi tako, da smo za kakovostno vzmetnico, pripravljeni iz leta v leto odšteti več denarja.

.

Vzmetnica šteje

.

Prve “posteljne vložke”, namesto današnjih vzmetnic in ležišč (beri: kupi listja, trave ali slame, zajetih v živalske kože), je izumil jamski človek in ležišča pred več kot tisočletjem so bila dejansko enaka, tako za ženske kot za moške. Tisoč let kasneje so egipčanski faraoni odkrili razkošje pri spanju, če je naše ležišče dvignjeno od tal (čeprav je povprečen človek takrat še naprej spal na kupih slame, listov palm in podobnem).

A vzmetnice ne pomagajo zgolj pri izboljšanju kakovosti spanca. Za nizko kakovost ležišč iz preteklosti je bilo hitro ugotovljeno, da je le ta povezana tudi z nelagodjem in pogostimi bolečinami, hkrati pa tudi nastankom nekaterih kroničnih bolezni in telesnih (sklepnih in hrbteničnih) anomalij. Tisti, ki se še danes borijo s tem, da imajo premalo spanca, lahko trpijo zaradi nihanja razpoloženjskih stanj čez dan, za počasnejšo presnovo ter oslabljenim delovanjem imunskega sistema.ležišča

A k sreči, danes vse to niso več nujno slabe novice.

Medtem, ko manj kakovostne vzmetnice ovirajo kakovost spanja, lahko boljše in skrbno izbrano ležišče, kakovost spanja znatno izboljša. Boljši in celoviti posteljni programi, ki v svoji ponudbi hkrati obravnavajo kakovost vmetnic, vzglavnikov, letvic, posteljnine, odej ter hkrati ponujajo širok nabor raznovrstnih materialov za izbiro ležišča, vedno bolj prednjačijo pred ponudbo, kjer je “navadno” vzmetnico pač mogoče dobiti v najbližji trgovini z npr. živili.

Ne smemo pa hkrati pozabiti, da je dokazano, da kakovosten spanec znatno vpliva tudi na količino dnevnega stresa, katerega današnji človek, tekom dinamičnega načina življenja, pač v teh, modernih časih, prejema v bistveno večjih količinah, kot v preteklosti in zgodovini.

.

Kakšen zaključek lahko naredimo iz tega?

.

Slaba vzmetnica odločilno vpliva na kakovost spanja, medtem, ko dobra vzmetnica odločilno vpliva na njegovo izboljšanje. Glede na to, da povprečen človek preživi približno eno tretjino njegovega ali njenega življenja v postelji oz. na vzmetnici, je nedvomno vredno več časa in denarja vložiti v to, da izberemo ustrezno ležišče za našo spalnico.

Ko gre za odločanje o tem, katera vzmetnica je primerna za koga, lahko že samo preko najrazličnejših spletnih strani ugotovimo, da imajo strokovnjaki o kakovosti posameznih ležišč, različna mnenja o tem.

Nekatere raziskave (npr. ta na povezavi) kažejo, da imajo ležišča iz pene bistveno ugodnejše učinke na zmanjševanje bolečin v križu, druge raziskave pa pravijo, da pena še dodatno prispeva k intenzivnosti boleče hrbtenice.

Nekatere študije (npr. na povezavi) se zavzemajo za povsem naravna in latex ležišča, medtem, ko spet druge dokazujejo, da je za spanec najbolj zdravo spati na vzmetnicah z žepkastimi vzmetmi.

Žepkaste vzmeti so zračne in pomagajo pri odpravljanju bolečin v križu, saj na telo delujejo točkovno in se povsem samostojno odzivajo na pritiske telesa, ki pri nekaterih bolj, pri drugih pa manj, tekom noči, spreminja svoj položaj.

Razlog za vse te polemike je v tem, da je kakovost spanja in udobje, danes tako subjektiven pojem, da je praktično za ustrezno izbiro ležišča resnično potrebno lastno testiranje, izkušnje in pa tudi nasvet strokovnjaka. Ponudbe vzmetnic in ležišč je namreč na našem trgu iz leta v leto, več.

.

*************
.

Če ste tudi sami pred vprašanjem kako izbrati ustrezno ležišče za vašo spalnico, vam pri tem lahko pomagajo tudi spodnji nasveti.

.

Kako izbrati ustrezno ležišče za spalnico?

.

  • Vzmetnico, ne glede na materiale, iz katerih je izdelana, zamenjajmo najmanj na vsakih osem let. Dlje kot obdržimo staro ležišče, večja je verjetnost, da se bodo materiali začeli razkrajati, slednje pa ima seveda za posledico manj udoben spanec.

Če se z raznovrstnimi bolečinami zbujate vsakodnevno, je pač o zamenjavi vzmetnice potrebno razmisliti, toliko prej.

  • Hkrati z zamenjavo vzmetnice, zamenjajte tudi posteljni okvir. Sčasoma bo stiskanje vzmeti ali drugih materialov, ki izhaja iz pritiskov telesa na ležišče, začelo spreminjati strukturo celotnega spalnega polja. Slednje je dokazano v kompletnem angleškem vodiču za nakup ustrezne vzmetnice, na tej povezavi. Ustrezna struktura celotnega spalnega polja pa se zagotovi tako, da spalni prostor, preuredimo v celoti.
  • Udobje in kakovost spanca naj bo vaš prvi (in glavni) cilj. Nakup vzmetnice je iskanje odgovora o tem katero ležišče je pravzaprav primerno posebej za nas. Nismo vsi ljudje enaki. Nekateri prisegajo na mehkejša ležišča, drugim je bolj po godu trše ležišče, vse skupaj pa se ne glede na vse študije, vedno konča pri tem, da se mi kot uporabnik, moramo na našem ležišču, počutiti udobno. Kdor je zadovoljen, ima večje možnosti za kakovosten spanec.

.

izbira vzmetnice

.

  • Poskusite, preden kupite. Testirajte “spanje” na različnih vzmetnicah in ležiščih vsaj 20 minut v normalnem položaju spanja preden se odločite.
  • Poizvedujte za vzmetnicami, ki se prilegajo vašemu telesu. Kiropraktiki zagovarjajo (tukaj angl. članek) iskanje takšne vzmetnice, ki ustreza naravni krivulji hrbtenice in, ki omogoča distribucijo pritiska telesa, enakomerno po vsem telesu. Slednjega vse vzmetnice ne omogočajo, saj površina vsake vzmetnice ne nujno ustreza ukrivljenosti vsake hrbtenice med spanjem. Vsak izmed nas ima močnejše točke pritiska na vzmetnico na drugem mestu, zato pogosto ni narobe, če k testiranju vzmetnice povabite vedno zraven še partnerja. Ta lahko iz drugačnega položaja opazuje, kako je različno ukrivljena hrbtenica pri ležanju na različnih podlagah.
  • Ne kupujte rabljenih vzmetnic. Ne samo, da je ležišče po vsej verjetnosti že izgubilo svojo strukturo, gre tudi za to, da so današnje regulative in zahteve po vzmetnicah precej drugačne od tistih še samo iz nekaj let nazaj. Certifikati kakovosti so zato, da dejansko kakovost tudi zagotavljajo, a nima prav nobenega smisla, da kupujete vzmetnico, ki ima zastarelo letnico – slednje pa je pomembno tudi iz vidika higiene in čistosti same.
  • Višja cena ne pomeni nujno tudi boljše kakovosti, zato bodite pozorni predvsem pri odločanju med najbolj znanimi znamkami. Bolj znana znamka vzmetnice v največ primerih samo pomeni, da je njihova marketinška služba močnejša, nima pa slednje nobene prave povezave z resnično kakovostjo spanca. Dober primer tega je npr. debelina posamezne vzmetnice. Marketinške službe oddelkov podjetij, ki se ukvarjajo s prodajo vzmetnic, zelo pogosto debelino vzmetnice enačijo s kakovostjo spanca – podobno kot je pri izolaciji hiše. Tam od določene debeline same izolacije, naprej, izolativni učinek z vsakim dodatnim centimetrom strogo pada. Enako velja pri vzmetnicah. Že lep čas je ugotovljeno, da debelejša vzmetnica ne pomeni nujno kakovostnejšega spanca, cena za dodatne centimetre pa od neke točke naprej, že zdavnaj ne opravičuje nakupa.