Moderna spalnica z garderobno sobo

V tokratnem prispevku je podrobneje napisano nekaj nasvetov za tiste, ki jih zanima moderna spalnica z garderobno sobo.

O garderobnih sobah je sicer temeljit prispevek objavljen na tej povezavi, v bistvu pa o garderobni sobi govorimo takrat, ko imamo namen ob bok spalnici postaviti ločen prostor, ki bo namenjen izključno garderobi.

V večini primerov so garderobne sobe ločene od spalnice z drsnimi vrati, v nekaterih primerih pa se kot garderobna soba izkoristi drug, bližnji prostor, ki smo mu samo odstranili klasična prehodna, notranja vrata v spalnico.

.

moderna spalnica po meri

.

Tretja možnost za izdelavo garderobne sobe v spalnici pa je, da si garderobni prostor omislimo v sami spalnici, ga pa vizualno od ostalega spalnega ambienta, ločimo s pregradnimi omarami ali pa mavčnimi oz. iveralnimi pregradnimi stenami.

V vsakem primeru, naj si gre za večji ali manjši, ločen garderobni prostor, je garderobna soba, prvenstveno namenjena ločeni garderobi, če pa imamo za njo na voljo večji prostor, pa pogosto izdelavo garderobne sobe spremlja tudi želja po prostem sprehajanju po njej.

Moderna spalnica z garderobno sobo ima vhod v njo najpogosteje opremljen z drsnimi vrati, za resnično trendovski in sodoben izgled, pa so ta izdelana iz stekla in dekorirana s fototapeto, pred njimi pa je proti njim z led svetili usmerjen svetlobni snop. Stekla je tudi mogoče trendovsko dekorirati s peskanjem in graviranjem.

Pred samo montažo in sestavo takšne garderobne sobe, je dobro vnaprej razmisliti, kje bodo potekale potrebne električne inštalacije, še posebej pa je treba te načrtovati, če imamo namen:

  • opremiti garderobno sobo tudi v notranjosti s svetili
  • opremiti notranjost omarnih korpusov s predali na električno odpiranje in delovanje
  • opremiti drsna vrata na električni pogon in odpiranje preko senzorjev (ena možnost je, da senzorski čitalec prstnih odtisov deluje kot stikalo, s katerim dosežemo, da se drsna vrata v garderobno sobo odpirajo in zapirajo). V tem primeru moramo za drsna vrata predvideti tudi električno inštalacijo za motor, ki poganja drsna vrata, prostor pa je treba najti tudi za krmilnik koračnega motorja, s katerim določamo korake kako se takšna vrata tudi odpirajo.

Moderna spalnica z garderobno sobo je, odvisno sicer od velikosti razpoložljivega prostora, pogosto opremljena z zelo raznolikimi omarnimi korpusi, če pa je prostora dovolj, pa ogromno družin njihov prostor izkoristi tudi za omarne korpuse in garderobne omare, v katere se lahko pospravijo npr. likalne deske, kovčki, prtljaga in pa sezonske reči, ki jih ne potrebujemo vsakodnevno.

.

moderna spalnica z garderobno sobo
Moderna spalnica z garderobno sobo.

.

Drsna vrata (mehanska ali avtomatska) so lahko opremljena tudi z blažilci, ki omogočajo mehko in manj slišno zapiranje samih vrat. Ti delujejo tako, da se vrata dobrih 5 cm, preden se dotaknejo naslonskih letev, upočasnijo in s tem je onemogočeno treskanje samih vrat pri njihovem odpiranju in zapiranju.

Notranjost moderne spalnice z garderobno sobo je svetla.

Če zato nimamo na voljo električne inštalacije, nam lahko k temu pripomore npr. montaža strešnih oken ali pa steklene in prozorne pregradne stene oz. drsna vrata na prehodu v samo sobo.

Omarni korpusi v notranjosti so najpogosteje izdelani kar v navadni, matirani beli barvi, posamezni predeli pa v večini primerov ne potrebujejo lastnih omarnih kril. Namen garderobne sobe je, da je garderoba v njih pregledna in hitro dostopna, pa tudi iz cenovnega vidika, se bolj splača, če ločeni garderobni sobi, namenimo samo ena vrata ob vhodu v njo.

Načeloma so edini pohištveni elementi, ki imajo lastne omare ličnice, kakšni regali za spodnje perilo in nogavice ter brisače in pa omarice ali komode, namenjene spravilu obuval in čevljev (te sicer ponavadi v garderobnih prostorih zasnujemo le v sobah, ki so bližje predprostorom in hodnikom, ne pa toliko spalnicam).

.

*********

.

Za dodatne ideje za moderne spalnice z garderobnimi sobami, lahko sicer prebrskate tudi med prispevki, kjer so skupaj zbrane samo vsebine, namenjene garderobnim sobam. Tukaj.

Krasne ideje za moderne “walk in” garderobne sobe ob spalnicah, pa boste našli tudi v spodnjem videu:

.