4 najpomembnejši nasveti ob načrtovanju nove spalnice

Spodaj smo, v tokratnem našem zapisu, pripravili nekaj nasvetov za vse, ki se zanimate za načrtovanje spalnice.

Glede na to, da je današnja zasnova bivalnih prostorov povsem individualna in si večina parov, želi svoje spalnice, tudi urediti povsem unikatno, zna biti, da bodo spodnji nasveti prišli prav tako tistim, ki kupujete novo spalnico, kot tistim, ki načrtujete prenovo starejše in že obstoječe spalnice.

.

Kako maksimalno izkoristiti prostor v spalnici?

.

načrtovanje spalniceNačrtovanje spalnice se seveda najprej začne s pogledom na prostor, ki ga imamo za našo novo (ali prenovljeno) spalnico na voljo.

Ali gre za klasično dimenzionirano spalnico, ali bo vanjo potrebno umestiti kakšno kotno garderobno omaro, ali morda celo zaradi pomanjkanja prostora, dvižno posteljo, ipd… – so vse vprašanja, na katera si moramo odgovoriti pred samim nakupom.

Še posebej se je smiselno v načrtovanje spalnice poglobiti v primerih, ko se naša spalnica nahaja v etažnih prostorih ali celo v mansardi, ali v primeru otroških spalnic, ko so le te namenjene uporabi več otrok (pogradi,…)

Ob načrtovanju spalnice moramo razmisliti tako o praktični razporeditvi pohištva (glede na zidne stene, hišne napeljave, okna, vrata), kot tudi o naših potrebah in željah (tudi iz vidika finančnih sredstev, ki jih imamo namen vložiti v nakup nove spalnice).

Še posebej, če ne gre za nakup nove spalnice, temveč za prenovo obstoječe, razmislimo ali lahko iz katerih drugih prostorov, v spalni prostor, prestavimo pohištvo (regali v dnevni sobi, komode iz predsob in predprostorov, ipd..)

.

Kako narediti spalnico praktično?

..

Pravijo, da pohištva v spalnici nikoli ni dovolj.

A po drugi strani, je treba vedeti, da dobro načrtovana spalnica, niti ne vsebuje čim več pohištvenih elementov, temveč prej manj, kot več.

ureditev spalniceMed osnovne pohištvene kose, ki jih moramo načrtovati za vsako spalnico, spadajo zakonska ali enojna postelja, garderobna omara, ena ali dve nočni omarici in pogojno ter, le, če prostor omogoča, dodatna komodica za spodnje perilo in drugo.

V večje spalnice predvidimo še morebitne dodatne kozmetične mizice ali, če je spalni prostor res dovolj velik, kar ločeno, dodatno garderobno sobo.

Ključno je, da smo ob načrtovanju spalnice in pohištva za njo, razmislili o količini naše garderobe, o velikosti uporabnikov postelje (ležišče mora biti vsaj 20 cm daljše od višina večjega partnerja), v kolikor pa npr. načrtujemo spalnico za otroke, pa bomo seveda pomislili tudi na pohištvo brez ostrih robov ipd..

Načrtovanje spalnice, npr. za starejše, zelo pogosto in v večini primerov vključuje tudi nakup ležišča in postelje, ki je nekoliko višje od povprečja (namesto 45 cm je v teh primerih zaželena višina vsaj 60 cm).

.

Kako poskrbeti za udobje v spalnici?

.

Načrtovana spalnica nam mora v prvi vrsti nuditi udobje, sproščujoč počitek in miren spanec za nabiranje energije za nov dan.

Glede na razpoložljiv prostor, pa na udobje v spalnici vpliva več reči:

.

  • izbor barv zidnih sten
  • izbor barv in materialov pohištva
  • stil spalnice
  • izbor vzmetnice
  • prostornost in praktičnost izbranega pohištva

.

Ključno je, da načrtovanje spalnice vključuje vse postavke, saj moramo barve v spalnici izbrati takšne, ki po eni strani, ustrezajo našemu stilu, pogosto pa tudi, da le te, ustrezajo barvam ostalih bivalnih prostorov.

Pohištvo v spalnici je lahko izdelano iz različnih vrst materialov: iveral, masiven les, celo inox in aluminij in steklo

Medtem, ko imajo moderno načrtovane spalnice ponavadi temnejše barve in modernejše materiale (iveral, aluminij, steklo, ogledala,…), velja za stilne in tradicionalne spalnice, da je v njih uporabljeno več naravnega in masivnega lesa ter tople, domače barve. Med materiali za klasične spalnice bolj izbiramo med masivnim lesom ter tudi furnirjem.

.

Kako poskrbimo za zdravo spalnico?

.

Čeprav bi skrb za zdravje in zdrav spanec ter počitek v spalnici, morala biti na prvem mestu, smo to poglavje pustili za konec.

zdrava spalnicaVendar pa je že pri načrtovanju spalnice zelo pomembno, da imamo v mislih izbiro pohištva in materialov v spalnici (ležišče), ki bo ustrezalo obema uporabnikoma spalnice.

Ležišče naj bo pralno, odporno na pršice, protialergijsko in iz vidika udobja, ustrezno ter izbrano takšno, da ustreza posamezniku, ki bo ležišče tudi uporabljal.

V kolikor si partnerja delita veliko in enojno vzmetnico, pa načrtujmo nakup takšne, ki bo ustrezala obema. Če ne gre drugače, razmislimo o takšni, ki omogoča prilagoditev spalnega dela vsakemu posamezniku posebej (t.i. modularna ležišča).

Glede na tip spanja in spalne navade posameznika, bo srednja in starejša generacija, po vsej verjetnosti izbirala med klasičnimi vzmetnicami (šlarafija), spominsko peno in lateksom, medtem, ko bo za mlajše pare in modernejše spalnice, verjetno najbolj primerna izbira cenovno ugodnejših ležišč iz poliuretanskih pen.