Kaj upoštevati, če morate imeti v spalnici pisarniški kotiček?

Čeprav pravijo, da je prvo mesto na svetu, kamor si ljudje nikakor naj ne nosimo svojega dela in službenih obveznosti, naša spalnica, se žal v praksi zelo pogosto zgodi, da si posamezniki želimo ali celo moramo, urediti pisarniški kotiček v svojih spalnicah in dnevnih sobah.

pisarniški kotiček kotni

Največkrat se sicer rešitev za po meri izdelan pisarniški kotiček pojavi v dnevni sobi, kjer ponavadi izkoristimo kakšno prosto zidno steno ali kotni prostor za postavitev osnovne, manjše mizice za računalniško tipkovnico in monitor, a, v kolikor popoldanski, delovni prostor zahteva, nekaj več površin (odlagalne police, komodice, regali, zaprti predali, ipd…), se nemalokrat, ideja za pisarniški kotiček išče tudi v naših spalnicah in ostalih prostorih.

Iz prakse in izkušenj se je tudi izkazalo, da po pisarniškem, delovnem kotičku, v spalnicah, večkrat povprašujejo tudi tisti, ki živijo sami, študentje, ki imajo na voljo en skupen prostor in pa seveda vsi oddajalci sob v poslovno turistične namene (saj njihovi gosti ponavadi v sobah za počitek potrebujejo nek del prostora, vseeno namenjen za delo).

.

Kaj naj vsebuje pisarniški kotiček?

.

Pisarniški kotiček, ne glede na to ali bo ta v spalnici ali dnevni sobi, mora danes (v kolikor soba ne omogoča brezžičnega interneta) vsebovati vsaj nekaj (2 do 3) osnovnih električnih vtičnic, mrežni priključek za internet, dovolj veliko odlagalno in delovno površino, po možnosti in v odvisnosti od prostora, ki ga imamo na voljo, pa še prostor za vso osnovno pisarniško pohištvo ter dodatne odlagalne površine, zaprte regale in predale ter podobno.

Pisarniški kotiček tudi najpogosteje postavljamo ob zidne stene in na mesta, kjer je do njih omogočeno dovolj naravne svetlobe, računalniški oz. televizijski monitor pa postavimo tako, da naravna svetloba ne sega direktno na zaslone.

Obenem je pri snovanju pisarniškega kotička vredno biti pozoren tudi na to, da je pisalna miza postavljena ustrezno glede na uporabnika (za levičarje naj bo dovolj uporabnih mest na njihovi levi strani, za desničarje pa na desni). 

Zelo primerne pisalne mize (lahko pisarniške ali klasične, nenamenjene prvenstveno pisarnam) za spalniške kotičke, lahko opremite z najrazličnejšimi regali ali jih pustite v celoti prazne. Nekateri izberejo za svoje spalnice celo premične pisalne mize (s koleščki), sicer pa pazite, če boste pisalno mizo postavljali v kot in bo le ta vsebovala regale in predalnike, da bodo ti obrnjeni v tisto smer, kjer ne bodo motili dostopa do sedalnega dela. 

Zelo nerodno je namreč, še posebej v majhnih spalnicah, ko nemoten dostop do pisalne mize, onemogočajo odprti predali in izvlečni regali pisalne mize, samo zato, ker je pisalna miza, izbrana s predali na napačni strani.

Za barvo pisalne mize v spalnici je najbolje, če se odločite za naravne odtenke rjave (hrast, bukev, jesen), če pa se odločate za cenejše pisalne mize iz iverala, pa izberite belo.

.

domača pisarna

.

V manjših pisarniških kotičkih tudi ni težava odlagalna mesta predvideti na doseg roke, tako, da se uporabniku ni potrebno vstajati med svojim delom. Kadar zasnujemo razporeditev pohištva za večji pisarniški kotiček, pa imejmo v mislih, da poti od elektronskih naprav (faks, računalnik,…) ter do delovnega mesta, čimbolj skrajšamo.

Slednje bomo dosegli z montažo odlagalnih zidnih sten tik nad pisalno mizo (a pazimo, da ostaja dovolj prostora za namestitev računalniškega zaslona), pri katerih pa bodimo pozorni predvsem na njihovo nosilnost (v primerih, ko bomo nanje odlagali npr. težje knjige ali več delovnega gradiva).

.

pisarniški kotiček

.

Za lično in predvsem funkcionalno opremljen pisarniški kotiček, bodimo pred zasnovanjem postavitve pohištva, tudi pozorni na radiatorske in druge ogrevalne ter električne inštalacije, da si ne bomo z napačno namestitvijo zaprli ali pokrili dostopov do ogrevalnih in električnih teles.

.

*********

.

Za dodatne ideje in predloge za ureditev pisarniškega kotička v spalnici (in tudi drugih prostorih), se priporočamo čez kontaktne možnosti.