7 prednosti pogradov, ki navdušujejo otroke in odrasle

Ko opremljamo otroško sobo in razmišljamo o pogradu, je veliko staršev še vedno skeptičnih glede njihove varnosti. Pa vendar naj vam z zagotovostjo rečemo – otroški pogradi so že dolgo povsem varna, hkrati pa nadvse zabavna in privlačna izbira, tako za otroke kot mladostnike. Otroci ga hitro spremenijo v grad ali utrdbo, najstniki pa v prijetno zatočišče. Prednosti pogradov so številne – bratje in sestre ga delijo, edinci pa lahko povabijo na obisk prijatelje, ki tam prespijo.

Če niste ravno prepričani, ali so pogradi varna in ustrezna izbira, dovolite, da vas prepričamo. V prispevku bomo strokovnjaki z opremisidom navedli 7 super razlogov, zakaj je pograd v otroški sobi nadvse odlična izbira.

1. Pogradi so preprosto super

Naj pričnemo nostalgično, saj smo prepričani, da ima vsak odrasel v sebi še vedno nekaj otroka. Mnogi od nas imamo čudovite spomine iz otroštva na naše pograde ali pograde prijateljev. Od dolgih noči prisrčnega šepetanja in hihitanja do zoprnega zvoka smrčanja brata zgoraj. Pogradi so bili središče številnih avantur v otroški sobi z dvema bazama v obliki postelj in eno plezalno steno – no, lestvijo.

pograd-enostaven
Najbolj preprost in osnoven pograd.

2. Pogradi omogočajo različne kombinacije

Ko razmišljate o možnostih pograda, imate na voljo več opcij. Osnovna in najbolj pogosta varianta je enojna postelja nad enojno posteljo (klasičnih dimenzij) z lestvijo za plezanje. Obstajajo različice, kjer je spodnja postelja širša, ali je spodnja postelja postavljena pravokotno pod zgornjo, namesto lestve za plezanje pa so ob strani postavljene stopnice. Zelo privlačne so tudi postavitve, kjer je ena postelja postavljena nad omarami, druga pa ob omari. V tem primeru ne dobite zgolj pograda, ampak tudi ogromno prostora za shranjevanje. V številnih primerih so del spodnje postelje tudi predalniki.

Možnih različic oz. kombinacij je torej veliko, vsaka postavitev in sestava pa je seveda odvisna od želja vaših najmlajših ter od zahtev oz. specifik otroške oz. mladinske sobe.

pograd-sirsa-postelja
Pograd, ki ima spodaj širšo posteljo.

3. Možnost dodatne zaščite

Pri pogradih je treba opozoriti, da morate biti še posebej pazljivi pri otrocih, ki hodijo v spanju ali se ponoči veliko premetavajo in obračajo. Če je možno, jim prostor namenite na spodnji postelji – zgolj v primeru, da bi želeli vstati in zapustiti posteljo. A če ni možno je pograd še vedno varna izbira, pazite le, da boste na zgornjo posteljo namestili zaščitno ograjico.

4. Več dragocenega prostora

Če imate 2 ali več otrok, od katerih seveda vsak potrebuje svojo posteljo, morate imeti za 2 ločeni postelji na tleh, kar zavzame precej prostora. Računati morate seveda še na dodatne elemente, kot so omare, mize, predalniki … Če tega prostora nimate, pridejo v poštev prednosti pogradov, ki so seveda odlična izbira. Zgornja postelja pograda ne bo samo prihranila dragocenega prostora, ampak bo tudi bolj zabavna izbira za vaše otroke. Po navadi si bodo najstniki za svoj mir izbrali zgornjo posteljo, mlajši pa se bodo počutili bolj varni na spodnji.

A vseeno – bratci in sestrice, ki se imajo radi, bi mogoče imeli raje pograd, tudi če imate dovolj prostora.

pograd-omara
Pograd je lahko kombiniran tudi z omaro in predalniki.

5. Pograd za prijatelje

Tudi za edince ali otroke, ki imajo svoje sobe, je lahko pograd fantastičen dodatek, kjer lahko prespijo prijatelji. Lepo se je družiti in prijatelji bodo z veseljem ostali pri vaših otrocih, če bodo lahko udobno prespali. Pa še za starše je to odlična prednost, ker vejo, kje se nahajajo njihovi otroci, kajne?

6. Osnova za neskončne odeje

Prednosti pogradov so tudi v tem, da imajo poleg osnovne funkcije, ki je postelja, lahko tudi funkcijo telovadnice ali so center zabave. Nismo še slišali za otroka, ki še ni naredil gradu s pomočjo pograda in odeje. Rjuha in odeja zgornjega pograda se hitro spustita in pritrdita pod vzmetnico ter tako tvorita čudovite zaščitne zavese. In tako se pograd spremeni v skrivališče, grad ali piratsko ladjo.

pograd-pravokotno
Možnosti postavitev so neskončne.

7. Enostavno jih je razstaviti

Omenili smo že, da so pogradi tudi neverjetno vsestranski. Ko otroci odrastejo ali dobijo svojo sobo, se pograd enostavno razstavi na dve ločeni postelji. Namesto da bi kupovali nove samostojne postelje, tako pogradi odlično služijo kot dve ločeni postelji ali ena velika dvojna postelja.

Ena opcija je tudi, da pogradu zgolj odstranite spodnjo posteljo in tako spodaj dobite dodaten prostor. Namesto postelje tako dodate mizo, omaro …

Ni čudno, da so pogradi priljubljena izbira za otroke že desetletja. Če se odločite za pograd, vam bodo nadvse hvaležni. Ne samo, da bodo prijetno spali, tudi zabavali se bodo s sorodniki in prijatelji. Pa še za vas bo to odlična izbira, saj vam bo možnost različnih kombinacij olajšala postavitev vse do tistega trenutka, ko se bo otrok iz. mladostnik podal na svojo pot.