Kako skrbimo za SEO optimizacijo spletne strani Spalnice.eu

Po vzoru naših drugih, pohištvenim rešitvam, namenjenih spletnih strani (Mizarstvo.si, Vgradneomare.eu, drsna-vrata.si, itd.,…..), tudi tukaj občasno, objavo ali dve, na blogu, namenjamo tistim obiskovalcem naših spletnih strani, ki jih bolj kot same pohištvene rešitve, zanima “zakulisje” naše spletne zgodbe. V tej objavi predstavljamo opis tega kako skrbimo za t.i. SEO optimizacijo naše/naših spletnih strani.

NAMIG: V kolikor potrebujete podrobnejšo razlago o tem kaj je SEO optimizacija, so vsa pojasnila o SEO optimizaciji, sicer objavljena na spletni strani Seo-Praktik.si, kjer smo se še posebej osredotočili na pojmovanje optimizacije spletnih strani, delovanje SEO optimizacije in pojasnjevanje tega kako precej lastnikov spletnih strani, napačno razume SEO optimizacijo. Čim boljše razumevanje (in posledično izvajanje) SEO optimizacije ima za posledico več obiskovalcev na internetno stran, posledično pa tudi več ustvarjenih poslov in prodaje iz spletne strani.

Pojasnila v nadaljevanju, o tem kako pri nas skrbimo za SEO optimizacijo, so, kot boste videli, prepletena s prikazom primerov, ne samo teh, ki prikazujejo upoštevanje t.i. SEO pravil, tukaj, na spletni strani Spalnice.eu, ampak tudi primerov na spletnih straneh, kjer tudi za naše naročnike in sodelujoče z nami, skrbimo za SEO optimizacijo njihovih spletnih strani.

Zato upamo, da vam bo “naša zgodba in nasveti” v nadaljevanju, koristna.

SEO optimizacija ter pomen rednega & kakovostnega bloganja

Vsi, ki se redno ukvarjamo z optimizacijo svojih spletnih strani, zelo dobro vemo, da je eden izmed “pogojev” za uspeh pri SEO optimizaciji, sestavljanje/kreiranje/pisanje kakovostnih spletnih vsebin, katerih namen je, da bralci (npr. preko bloga na spletnih straneh) dostopajo do internetne strani.

Bolj kot so blog zapisi kakovostni, uporabni in koristni bralcem, hkrati pa tudi izvirni, pristni in ne zgolj “prodajni”, večjo stopnjo zaupanja spletna stran (oz. avtorji vsebin na spletnih straneh), dosegamo z obiskovalci. Posledično si na podlagi zaupanja v kreatorje spletne zgodbe, lahko internetna stran, obeta več obiskovalcev.

Seveda pa bloganje, samo po sebi, nima prav nobene dodane vrednosti, če blog zapisi, niso pisani tako, da privabljajo nove obiskovalce na internetno stran.

Privabljanje obiskovalcev na internetno stran, s pomočjo bloganja, je mogoče le, če so blog zapisi, spisani tako, da so uvrščeni na prvih straneh Googla, sicer so lahko črke v blogih še tako zlate – a kaj, ko jih ne opazi/vidi (zaradi slabe uvrščenosti blog zapisov na Googlu) praktično nihče.

Zato je, ne samo bloganje, ključ do novih obiskovalcev na spletne strani, ampak predvsem to, da mora bloganje upoštevati t.i. SEO pravila oz. pravimo, da morajo biti blog zapisi SEO optimizirani (za ključne besede, ki jih uporabniki Googla vtipkujejo in v zadnjem času, vedno bolj, tudi izgovarjajo na Googlu).

NAMIG: Razumevanje razlik med ključnimi besedami je OSNOVA za kakovostno in SEO ustrezno bloganje. Če boste prebrali naslednje poglavlje, spodaj, boste videli, da je ugotavljanje t.i. search intenta (na podlagi ključnih besed), prva in zdaleč najbolj pomembna naloga kakovostnih SEO blogerjev. Vodnik za iskanje in analizo ključnih besed ter razumevanje razlik med generičnimi, komercialnimi, navigacijskimi in informativnimi ključnimi besedami, najdete na povezavi.

Podobno kot na našem blogu, aktualni pohištveni nasveti, skrbimo za SEO optimizirane blog zapise, na spletni strani Spalnice.eu, nastajajo tudi spletne vsebine in blogi na drugih speltnih straneh, s katerimi sodelujemo. Spletna trgovina Pohištvo123.si, ki za razliko od nas, ki ponujamo spalnice po meri, ponuja t.i. tipske spalnice, ima prav tako blog, poln SEO optimiziranih nasvetov za vse, ki kupujejo pohištvo za spalnice. S to razliko, da je pri njih, pohištvo za spalnice, bistveno bolj razširjeno še na zložljiva ležišča, vzmetnice, tipske nočne omarice, ipd…:

seo optimizacija spalnice

Bloganje je brez dvoma OSNOVA dobro SEO optimizirane spletne strani in SEO pravila, ki jih je potrebno upoštevati pri pisanju bloga, na eni spletni strani, so (skoraj) identična pravilom, ki jih je za SEO optimizacijo, potrebno upoštevati na drugi spletni strani.

V našem primeru tako ista SEO pravila upoštevamo tudi pri svetovanju speltnim stranem, ki s spalnicami in pohištvom, nimajo niti malo povezave (zanima pa njihove lastnike učinkovita SEO optimizacija blog zapisov).

Če boste npr. pogledali blog zapis o poroki, na spletni strani Sanjski-Šopek.si, boste opazili, da ta upošteva identična SEO pravila, kot naši blog zapisi, tukaj na Spalnice.eu.

To nakazuje že spodnja slika:

seo optimizacija sanjski sopek
Blog zapis, ne glede na kateri spletni strani, se ustvarja, mora slediti ciljem maksimalno kakovostne vsebine. V tem primeru je dobra uvrstitev bloga na Googlu, nevprašljiva. Kliknite na povezavo, da vidite kako je temeljito in v globino pripravljena vsebina na blogu o načrtovanju poroke. V blogu so praktično združeni prav vsi nasveti za bodoče poročence (kako načrtovati poroko, koliko stane poroka, kje dobiti vabila, itd…). Povezava na vsebino o poroki, tukaj: Poroka Sanjski-Sopek.si.

Katera so najbolj aktualna SEO pravila za optimizacijo spletnih vsebin

Čeprav marketinške in digitalne agencije ter SEO agencije in marsikateri SEO strokovnjak, zelo radi povedo, da je SEO optimizacija “znanost”, ki se zaradi nenehnega posodabljanja Googlovega algoritma, ves čas spreminja/dopolnjuje in nadgrajuje, je potrebno povedati, da se osnovna SEO pravila za optimizacijo spletnih strani, načeloma, že lep čas ne spreminjajo.

Že vrsto let je pri ustvarjanju spletnih vsebin najbolj pomembno to, da strmimo s svojimi spletnimi vsebinami (ki niso samo blog zapisi) h kakovosti ter temu, da ujamemo t.i. search intent obiskovalcev.

Search intent oz. namen iskalcev (uporabnikov Googla), poskušamo “ujeti” skozi ključno besedo, ki jo uporabniki Googla, vtipkajo v iskalnik (ogromno pa nam pri tem lahko pomaga že sam Google, saj na prva mesta, na svojo prvo stran, uvršča spletne strani, ki search intent, zajemajo najbolje).

Iskalčev namen je pomemben tudi zato, da lahko, na podlagi “ugotovljenega namena obiskovalca spletne strani”, zanj pripravimo ustrezno vrsto/format in obliko spletne vsebine, obenem pa zgodbo v vsebini oblikujemo tako, da mi določamo potovanje obiskovalca po spletni strani (in ne obratno, da obiskovalcev sam “tava” po menijih spletne strani).

T.i. prodajni lijak mora voditi obiskovalce internetnih strani tako, da čimprej zadovoljijo svoj namen obiska naše spletne strani (ta namen pa še zdaleč, ni nujno vedno, nakupni).

NAMIG: Če ste si natančno prebrali nasvete v zgornjem namigu, kjer je objavljena povezava do Vodnika za raziskovanje ključnih besed, ste lahko ugotovili, da je analiza ključnih besed, osnovni pogoj za učinkovit prodajni lijak spletne strani. Podrobnosti o namenu prodajnega lijaka in kako dobro načrtovan prodajni lijak pomaga izboljševati prodajo preko spletne strani, najdete na povezavi.

Med ostalimi SEO pravili si, po čimbolj optimalno “ujetem” search intentu, sledijo:

 • ustrezen/pravilen format spletne vsebine (saj ni za vsako ključno besedo, najbolj primerna ista vrsta/oblika spletne vsebine)

Precej SEO ustvarjalcev, ki se poda na pot ustvarjanja t.i. SEO ustreznih spletnih vsebin, smatra, da je najbolj primerna vrsta za spletne strani in SEO optimizacijo, hkrati, blog. A spletne vsebine, ki jih je potrebno SEO optimizirati (za čim višji prikaz na Googlu) je še bistveno več (kategorije izdelkov, vstopna spletna stran, opisi produktov, kategorije blog zapisov, stran o nas, navigacijski url naslovi, itd…)

Primer:

Za ključno besedo “plezalne stene” ima slovensko podjetje Kreal, SEO optimizirano vsebino, ki prikazuje opis najrazličnejših plezalnih sten v Sloveniji. Vsebina je razdeljena na dve kategoriji (naravne in umetne plezalne stene v Sloveniji), ta blog zapis pa na Googlu, rangira na 5. mestu:

spletna optimizacija plezalne stene
Načeloma velja, da krajša (generična) kot je ključna beseda, širši mora biti zorni kot pokritja vsebine, pripravljene za optimizirano ključno besedo, saj kratke besede, vtipka več ljudi (z različnimi interesi in nameni iskanja).
 • SEO naslov

Primer:

Po aktualnih SEO pravilih (2020) velja, da mora SEO naslov vključevati ključno besedo, za katero je optimizirana spletna stran. SEO naslov je modro besedilo, ki se pojavi na vrhu naravnih, organskih prikazov na Googlu. Trgovina TakoLepo.si ima za svoj SEO naslov izbrano ključno besedo naravna rastlinska mila, kakovosten SEO naslov pa naj ne zasleduje samo SEO ustreznosti, ampak tudi marketinško privlačnost, saj nič ne pomaga, če imamo SEO ustrezen naslov, nanj pa ne klikne nihče, ker ni privlačen.
 • meta opis

Primer:

meta opis
Meta opis je besedilo ki se na Googlu, prikaže pod glavnim naslovom spletne strani, v sivih črkah. Za meta opis imamo ustvarjalci spletnih vsebin na voljo cca. 165 znakov s presledki vred. Po aktualnih SEO pravilih mora meta opis vključevati ključno besedo na začetku opisa, nato pa se opis nadaljuje z marketinško privlačnim besedilom, ki podrobneje opisuje vsebino v notranjosti spletne strani. Primer je prikazan za meta opis spletnega portala Varčevanje-energije.si, za vsebino, ki govori o toplotnih črpalkah. “Toplotna črpalka” sodi med ključne besede, ki na slovenskem Googlu, veljajo za ene izmed težjih ključnih besed, zato je zraven onsite SEO optimizacijskih znanj, za uvrstitev spletne strani pa prva mesta na Googlu, potrebno obvladati tudi offsite SEO znanja.
 • gostota in razpršenost ponavljanja ključnih besed (za katero je SEO optimizirana spletna vsebina)
 • uporaba ključne besede v url naslovu (namig: preverite nekatere url naslove spletnih vsebin na Spalnice.eu). Ustrezno SEO optimiziran url naslov spletne vsebine, sodi po nekaterih SEO študijah (vir 2), med top 4 (ponekod top 3) onsite SEO elemente pri razvrščanju spletnih vsebin, na Googlu. Podrobnosti o tem kaj je url naslov in kako ga pravilno uporabiti za SEO, najdete na povezavi.
 • ustrezno označevanje slike (t.i. image SEO)
 • notranje in zunanje SEO ustrezno povezovanje podstrani med seboj
 • copywriting hacks

Primer:

SEO optimizacija tekstov naj ne pomeni, da sledite samo SEO zakonitostim in aktualnim pravilom (navsezadnje se Google s svojo umetno inteligenco trudi vse bolj razumeti vsebino spletnih strani, brez SEO zakonitosti), ampak, da spletne vsebine pripravite tako, da te čimbolj prispevajo k izboljševanju angažiranosti obiskovalcev, da na spletni strani, naredijo naslednji korak (po obisku strani).

Za spletne strani, na katerih obiskovalci nareidjo naslednji korak (v globino vsebin in globino internetne strani), Google ocenjuje, da so obiskovalci prispeli na stran, ki je zanimiva in uporabna, zato jo nagradi z višjo uvrstitvijo v iskalniku.

Na povezavi poglejte kako to mojstrsko počne spletna stran Abanka.si, kjer so predstavljena takojšnja gotovinska posojila:

optimizacija spletnih strani abanka

SEO optimizacija & spremljanje rezultatov

Če ste tudi sami eden izmed tistih lastnikov spletne strani, ki vas “moti” izvajanje nekih spletnih aktivnosti, ki jih sicer priporoča stroka, a ta ista stroka, ne zna, povsem natančno pojasniti kako točno izvajanje določenih spletnih aktivnosti, prispeva k “naravni” rasti spletne strani, potem bo spodnje razmišljanje o našem pristopu, najbrž za vas zelo uporabno.

Prav nobenega smisla nima izvajati korakov SEO optimizacije, če nimamo zastavljenih ciljev t.i. SEO kampanje, hkrati pa je, ker SEO optimizacija, vzame ogromno časa, takšno delovanje finančno, že na srednji rok, pri večini, nevzdržno.

NAMIG: Osnova za učinkovit & merljiv SEO nastop, je SEO analiza. Boljše kot znate analizirati ključne besede, več priložnosti za učinkovito spletno optimizacijo, boste našli. SEO analiza ključnih besed pomaga ugotoviti v kako zahtevni panogi se sploh spletna stran, nahaja, hkrati pa preko analize sploh lahko postavimo prve, glavne, kratkoročne, srednjeročne in dolgoročne SEO prioritete. Celoten vpogled v to kaj naj zajema SEO analiza za učinkovit organski nastop na Googlu, najdete na povezavi.

SEO optimizacija se izvaja pravilno takrat, ko z njo dosegamo zastavljene cilje. Izvajati SEO korake samo zato, da nekaj počnemo (ponavadi je glavni motiv pisanja blogov na spletnih straneh, sveža vsebina), je stroškovno potratno.

Med glavne SEO cilje, lahko sodijo:

 • izboljševanje uvrščenosti spletne strani na Googlu
 • povečevanje obiskanosti spletne strani
 • podaljševanje časa zadržanosti bralcev in obiskovalcev na naših spletnih straneh
 • izboljšanje konverzij, ipd….

Večina rezultatov SEO optimizacije je vidnih v Google analitiki (število klikov, average time on site, bounce rate, itd…), je pa žal po nekaterih spletno marketinških raziskavah, kar 70% speltnih strani, ki svojim spletnim aktivnostim, ne zna izračunati in izmeriti rezultatov (vir 1).

Viri & dodatne informacije

1 – Kako meriti uspešnost SEO kampanj (angl.) – Moz
2 – Kako kreirati SEO ustrezen url naslov (angl.) – Neil Patel