Vgradne postelje

Kupci najpogosteje ob besedi vgradne postelje, pomislimo na postelje, ki jih je mogoče ali vgraditi v določen del spalnice (še pogosteje v del otroške sobe) ali pa na postelje, ki jih je mogoče pospraviti kot del omare. Drugi izraz za takšne postelje je omarna postelja.

Vgradne postelje so iskane pri strankah, ki že imajo obstoječe pohištvo po prostoru, menjujejo pa ležišče ali na novo opremljajo celoten posteljni okvir. V tem primeru vgradne postelje, ki jih izdelujemo po meri, dejansko lahko prilagodimo obstoječemu pohištvu.

Po drugi strani so vgradne postelje zanimive za spalnice in otroške sobe, katerim primanjkuje prostora, so nepravilnih oblik ali pa prostor uporabljamo za več namenov.

Čez dan na primer za delo ali kot dnevno sobo, zvečer za počitek in spanje.

V nadaljevanju predstavljam nekaj idej in rešitev za vgradne postelje.

Vgradne postelje, ki se pospravijo v omaro

vgradne postelje v omaro
Vgradna postelja, ki se pospravi v omaro.

Na sliki zgoraj vidite primer vgradne postelje, ki jo je čez dan mogoče pospraviti v omaro. Takšna postelja omogoča lahko rokovanje, njena glavna odlika pa je prihranek prostora, ki ga pridobimo v času, ko je postelja pospravljena v omaro.

Ker smo “pohištvenik po meri”, lahko takšno posteljo ponudimo v različnih dimenzijah in sicer: 140 x 200 cm, 160 x 200 cm ali klasični 180 x 200 cm.

Da nam ne bo pri vsakem dvigovanju postelje potrebno pospravljati posteljnine in reči, ki jih imamo na postelji, imajo te postelje priročne pasove s katerimi pripnemo posteljnino. Tako ta ostane na istem mestu tudi, ko je postelja dvignjena v navpičen položaj.

Dodatna prednost takšne vgradne postelje, je v poljubni izbiri barv spodnje fronte, tako, da dvignjena postelja daje barvno in materialno, enak vtis kot ostala omara ali stena na katero je postelja montirana.

Mehanizem za upravljanje takšne postelje je enostaven, obenem pa mora biti dovolj robusten in stabilen, da je postelja stabilna. Takšne vgradne postelje so lahko na hrbtne stene postavljene samostojno. Lahko pa jih postavimo kot del samostoječe ali vgradne omare, ob bok knjižnim regalom in policam in podobno.

Vgradne postelje z veliko predali

postelja z veliko predali
Vgradna postelja s šestimi predali.

Vgradne postelje pod katerimi želimo imeti več predalov so tip postelj, ki jih najpogosteje naročajo starši za otroške sobe in sobe za goste.

Dostikrat takšne postelje izdelujemo tudi za vikend hiše in apartmaje.

Ker imajo takšne postelje večje število izvlečnih predalov pod njimi, je ležišče pomaknjeno nekoliko višje. Zato so primerne tudi za starejšo generacijo.

Sam posteljni okvir vgradne postelje je lahko narejen poljubno (na sliki zgoraj vidite primer zaobljenega okvirja), število predalov lahko določamo sami, v najpogostejši izvedbi pa se naredijo ali trije ali šest predalov pod posteljo.

Postelja na zgornji sliki je enojna, primerna pa je za vgraditev med recimo omarno stranico in steno sobe ali v otroško mansardno sobo ali kam drugam.

Barve ličnic predalov in vrste ročajev je normalno, mogoče poljubno izbirati.

Posteljno dno je fiksna iverna plošča z luknjami za prezračevanje vzmetnice.

Vgradne postelje za otroške sobe

V tem odstavku je sicer bolje, da vas povabim na stran kjer predstavljamo otroške sobe (povezava tukaj), a, da ne skačete sem in tja in, da si boste lažje predstavljali o čem je govora, prikazujem spodnjo sliko.

vgradne otroške postelje
Vgradna otroška postelja.

Takšne vgradne postelje prihajajo v obliki nadstropnih postelj po meri (v kombinaciji na primer s knjižnimi policami in drugimi omarami po meri, v kombinaciji s pisalnimi mizami,…), v obliki enojnih postelj, ki so dvignjene od tal in je pod njimi prostor za pisalno mizo ali manjše omare in podobno.

Ponavadi so takšne vgradne postelje del sestava celotnega vgradnega pohištva neke sobe in, če se že z nami opremlja otroška soba z vgradno posteljo, nam je ponavadi zaupana celotna oprema tega prostora, po meri.

Kar pomeni, da prostoru s pohištvom po meri, prilagodimo tudi pisalno mizo, vgradne omare, garderobni prostor oz. garderobno sobo in tako naprej.

Sicer pa pod pojmom vgradne postelje, vsaj po dosedanjih izkušnjah sodeč, vsak uporabnik razume kaj drugega, zato, kot sem zapisal na začetku te objave, namesto tega izraza ljudje podobne izdelke iščejo tudi z besedami omarne postelje, postelje v omari, dvignjene postelje, zložljive postelje in še kaj.