Kako postaviti posteljo v spalnici

Glede na to, da je spletnih zapisov in nasvetov o tem kako postaviti posteljo v spalnici, nešteto in, glede, da to, da se večina izmed njih dotika “energetske pravilnosti” lege ležišča in postelje same, tokrat na naši strani predstavljamo odgovor na to vprašanje iz obeh vidikov – energetskega in praktično izvedljivega.

.

Kako postaviti posteljo v spalnici
po energetskih načelih

.

Vsaj iz naših primerov izdelave pohištva po meri in svetovanju pri notranjem opremljanju spalnic (Nasveti za opremljanje majhne spalnice), opažamo, da se večina vprašanj okrog “pravilne lege postelj v spalnicah” vrti okrog vprašanja katera lega postelje je najbolj primerna.

Po Feng Shui-ju bomo zasledili, da se v odrasle spalnice priporoča postelje postaviti v smer jugozahoda.
Ta pozicija asociira na mir, umiritev in zahod sonca. Čas, ko se odpravljamo k počitku.

Na vzhodnem in severovzhodnem delu spalnice je bolj primerno predvideti prostor, ki ga namenjamo kreativnemu razmišljanju in ustvarjanju. Zaradi jutranjega sonca in jutranje energije, je zato za posteljo v spalnici, bolj primerna lega jugozahod.

V otroški spalnici (primer opremljanja otroške sobe v mansardi, na povezavi), če je mogoče, se priporoča lega, ravno nasprotna, odrasli postavitvi.

Za posteljo v otroški sobi se priporoča izbira južne stene, vzglavje postelje pa naj gleda proti vzhodu.

Tako po Feng Shui-ju kot v ostalih nasvetih za to kako postaviti posteljo v spalnici, se odsvetuje njena postavitev v bližino vrat v spalnico, kakor tudi v bližino oken.

.

kako postaviti posteljo v spalnici
Moderna postelja po meri. V moderni spalnici.

.

Kako postaviti posteljo v spalnici
– iz prakse

.

Iz prakse naj najprej zapišemo, da ju danes, razen v blokovskih stanovanjih, ni več dveh spalnic, ki bi bila drugi drugi, enaki.
Ob tem so tudi okusi in nameni uporabe spalnice zraven spanja, različni. Svoje pa prispevajo še ekonomske zmožnosti, želje in sploh potrebe po pohištvu.

Postelja, ne glede na vse zgoraj, ostaja osrednji pohištveni element, vsake spalnice in v večini spalnic se njihovo opremljanje v bistvu začne najprej z zasnovo postelje (primeri posteljnih okvirjev po katerih največ povprašujete, na povezavi).

Kam posteljo postaviti pa je ponavadi vprašanje praktičnosti. 

Načeloma večina strank posteljo v spalnici postavlja ob hrbtišče stene, ki sloni vzporedno na vhodna vrata v spalnico ali ob steno, ki se nahaja na bočni strani vhoda v spalnico.

Manj je primerov, ko je postelja postavljena, za vrata.

Odvisno od razpoložljivosti prostora, je v večjih spalnicah, najbolj klasična spalnična pohištvena oprema, ena ali dve nočni omarici ter dodatna garderobna omara. Ta je v večini spalnic postavljena ob bok postelje ali pri vznožnem delu postelje.

V primerih, ko stranke zanima postavitev kotne omare v spalnico (to so dostikrat večje spalnice), se postelja najpogosteje znajde na eni izmed sten nasproti enega izmed krakov omare.

Pogost trend in vedno več ljudi si da postaviti dodatno komodo v spalnici ob vznožje postelje (za spravilo dodatne posteljnine pa tudi v obliki predalov za vzglavjem postelje).

Če je spalnični prostor enakomerno visok (npr. ni mansarda), se precej opremljevalcev spalnic odloči tudi za postavitev dvižne  ali vgradne postelje. Če je prostor manjši, so bolj popularne postelje, ki se lahko čez dan pospravijo v omaro.

V teh primerih se omare vgradijo ob proste stene, kjer ponavadi ni dodatnih električnih vtičnic in stikal.

Če je prostor spalnice večji in imamo v del spalnice namen postaviti garderobno sobo, potem ponavadi posteljo postavimo nasproti tej. Ravno toliko, da je dostop do garderobne sobe hiter in prehoden za več uporabnikov hkrati.

V otroških sobah so bolj kot v odraslih spalnicah, priljubljene postavitve postelj v obliki nadstropnih postelj, kotnih pogradov ter izvlečnih postelj in podobnega.

Tudi v otroških sobah pa je opaziti, da, če le prostor omogoča, te postavimo vstran od vhodnih vrat in vstran od oken.

.

zakonske postelje
Moderna postelja po naročilu. Z oblazinjenim, povišanim vzglavjem.