Praktični nasveti za ureditev spalnice

V današnjem prispevku smo združili nekaj nasvetov za ureditev spalnice ter nekaj primerov, kjer si lahko različno ureditev spalnic, tudi ogledate.

Kot verjetno že veste iz vseh ostalih naših zapisov, se pri nas, v večini primerov ukvarjamo s svetovanjem za ureditev najrazličnejših prostorov, spletna stran, na kateri pa se nahajate, pa je namenjena izključno predstavitvi nasvetov za ureditev spalnic in predstavitvam pohištva za spalnice.

.

ureditev spalnice
Ureditev spalnice v modernem stilu.

.

Medtem, ko je večina tako klasičnih kot modernih spalnic, opremljena z zakonsko posteljo, dvema nočnima omaricama ter garderobno omaro, boste predvsem tisti, ki imate na voljo manjši prostor za ureditev spalnice, primorani med pohištvenimi elementi poiskati različne kompromise zato, da bo spalnica po eni strani lepa in estetska, po drugi strani pa tudi funkcionalna in optimalno izkoriščena.

Če je spalni prostor dovolj velik, sploh ni težav za ureditev spalnice.
Drugače je, če je spalni prostor majhen ali, če se npr. nahaja v mansardi ali ga je potrebno celo pregraditi.

Pregraditvam in idejam za pregraditev prostorov, je namenjen prispevek z naslovom Ideje za pregradne stene, na spletni strani, ki je sicer namenjena drsnim vratom, štiri večje pregradne omare, ki bi jih tudi lahko uporabili v večjih spalnicah, ki jih je potrebno pregraditi, pa lahko vidite tudi v prispevku 4 primeri večjih pregradnih omar.

.

vgradna omara s steklenimi vrati
Moderna spalnica s stekleno garderobno sobo.

.

Predvsem v manjših spalnicah so pogostejša povpraševanja za ureditev spalnega prostora s pomočjo dvižnih postelj, postelj, ki se pospravijo v omaro ter različnih vrst bočno odpirajočih se postelj.

Pri uporabi tovrstnih posteljnih rešitev prihranimo spalni prostor tako, da čez dan ostaja pohodna površina prosta in uporabna, za spanje pa jo uporabimo le ob večerih.

Hkrati kot dodaten izkoristek prostora, v takšne spalnice ne postavimo klasičnih omar, temveč vgradne. To so takšne, ki so vgrajene od enega do drugega zidu ter od tal do stropa, obenem pa tudi v primerih mansardne ureditve spalnic, lahko v celoti izkoristijo kotni del prostora pod poševnim stropom.

Takšne primere boste našli v prispevku Praktični nasveti za opremljanje majhnih spalnic, sicer pa kot kotne rešitve, priporočamo rešitve, predstavljene tudi na tej povezavi.

.

posteljni okvir s predali
Zakonska moderna postelja s predali.

.

Druga pomembna lastnost za prijetno in nam ustrezno ureditev spalnice, je izbor barv. V prispevkih, kjer različni slovenski opremljevalci delijo nasvete za ureditev spalnice, boste zasledili, da je pri izboru barv za spalnico treba najprej zasledovati željo po izbiri barve na vseh večjih ploskvah in površinah spalnice.

Sem sodijo v prvi vrsti barve sten spalnice, barve stropa in talnih oblog, barve zaves in stenskega dekorja in pa seveda barve vseh večjih pohištvenih površin in ploskev (omarne stranice in vrata, barva posteljnega okvirja, barva ličnic posameznih regalov v spalnici, barva morebitne pisalne mize,…)

Kar se tiče izbora lesnih materialov, velja iz cenovnega vidika, izbrati cenejše iveralne izvedbe (ki jih je mogoče tudi poljubno oblikovno zasnovati), dražje pa so opremljene spalnice v masivnem lesu, steklu in z ogromno ogledali.

Prav tako ima višjo ceno od navadnega, pastelnega iverala, obdelan iveral v visokem sijaju.

Med naravnimi lesnimi vzorci, so za ureditev spalnice, najcenejši in ekonomsko sprejemljivi smreka in macesen, dražji so pohištveni elementi izdelani iz furnirja ali kompaktnega masivnega lesa, kot je npr. hrast in podobno.

V primerih večjih spalnic in prostorov, kjer je spalnica lahko namenjena tudi dnevnemu počitku, branju knjige, gledanju televizije in podobno, si lahko za svojo spalnico omislite tudi ličen in stilsko estetski počivalnik.

Ponudba med raznovrstnimi počivalniki je danes dovolj široka in bogata, mogoče jih je dobiti v leseni oz. s tekstilom in umetnim usnjem, kombinirani izvedbi, mnogi med njimi pa danes nadomeščajo tudi masažne stole in klasične gugalnike ter ostale pohištvene elemente za počitek, sprostitev in masažo.

Zelo široko ponudbo počivalnikov, si lahko ogledate tudi med počivalniki pohištvo123.