Nasveti ob nakupu nove vzmetnice za zdravje hrbtenice

Tukaj smo pripravili nasvete za vse, ki se pred prenovo spalnice in pred nakupom vzmetnice, zanimate za zdravje vaše hrbtenice.

.

Ko se zjutraj zbudite z bolečinami v hrbtu, je morda čas, da se začnete spogledovati tudi z nakupom nove vzmetnice. A, preden vstopite v trgovino z vzmetnicami, preberite spodnje nasvete. Morda vam zna kateri izmed njih koristiti pri izbiru ustreznega ležišča, še posebej, če vas skrbi zdravje vaše hrbtenice.

.

vzmetnice hrbtenica
Celotna ponudba vzmetnic, primernih za raznovrstne težave s hrbtenico, je predstavljena na povezavi.

Kdaj kupiti novo vzmetnico?

.

Upoštevajte, da, če imate bolečine v vratu ali v ledvenem delu, ni nujno, da je za slednje, kriva vaša trenutna vzmetnica.

.

Čisto mogoče je, da je za vaše bolečine v hrbtenici kriv, vaš položaj v spanju ali nek drug dejavnik (1). Če imate dostop do kiropraktika ali zdravnika, ne bi bilo narobe, da se pred nakupom nove vzmetnice, obrnete na njega.

.

Po drugi strani, ste lahko prepričani, da je za vaše bolečine v hrbtenici, kriva vzmetnica, v kolikor se le ta že pogreza, ne vrača v prvoten položaj ali pa so na njej že vidne gruče, izbokline ali luknje.

.

Če je vaša vzmetnica trdna in ravna, vendar obenem ne več tako udobna, kot vam je bila na začetku, boste morda nekaj denarja, pred nakupom nove vzmetnice, prihranili tako, da najprej zamenjate topper. Topper imenujemo vrhnji del vzmetnice in služi kot dodatna spalna podlaga za še večje udobje pri spanju. Hkrati je odlična podlaga ravno za primere, ko čutimo bolečine v hrbtenici.

.

Kar se tiče gostote vzmetnice, v povezavi s primernostjo vzmetnice za našo hrbtenico, si zapomnite preprosto pravilo, ki pravi, da mora biti gostota vzmetnice večja od njene debeline. Kar se tiče gostote vzmetnice, je zato za zdravje hrbtenice, priporočljivo nabaviti najtežjo gostoto, ki si jo lahko privoščite – obenem pa je bolj kompaktna in gosta vzmetnica bolj trpežna in več let obstojna, od ostalih (2).

.

nakup nove vzmetnicePri nakupu nove vzmetnice, še posebej v skrbi za zdravje hrbtenice, se poskušajte izogniti naslednjim rešitvam….

.

  • težko ali nemogoče je doseči pravilno poravnavo hrbtenice na vodni postelji. kar pomeni, da v kolikor imate težave s hrbtenico, vodna postelja odpade.

.

  • po podobnem principu za težave s hrbtenico odpadejo tudi vse zračne vzmetnice. Te se sicer lahko zdijo zelo praktične, ekonomsko privlačne (nizka cena), a za hrbtenico, absolutno niso primerne.

.

  • tudi spominska pena, ki se kot material, zelo natančno prilagodi pritiskom našega telesa, je material, ki ni najbolj primeren za vse, ki imate bolečine v hrbtenici. Razlog je v tem, da se ob spanju na spominski peni, lahko počutite kakor, da bi spali v jarku. V takšnem položaju pa je težko držati hrbtenico poravnano, obenem pa so kakovostne vzmetnice s spominsko peno tudi zelo drage.

Ob bolečinah v hrbtenici, se poskušajte osredotočiti na predvsem na spodnje:

.

  • kupite najtežjo/najbolj gosto vzmetnico, ki si jo lahko privoščite
  • kupite zelo trdo vzmetnico in dodajte topper za mehko udobje
  • vaša vzmetnica se ne sme pogrezati in zvijati

.

O pomembnosti izbire ustrezne vzmetnice, smo pisali tudi v članku Kako izbrati pohištvo za spalnico, kjer smo eno eno poglavje namenili tudi razlagi o tem kakšna je najbolj primerna lega vzmetnice. Vabljeni, da si preberete tudi ta prispevek (na povezavi).

.

Za tiste, ki razumete angleško, bo zagtovo zelo zanimiv spodnji video, kjer dr. Mandell razlaga o tem zakaj je spanje na tleh, še posebej primerno za tiste, ki čutite bolečine v hrbtenici:

.

Nasveti ob nakupu nove vzmetnice za zdravje hrbtenice
5 (100%) 3 votes
The following two tabs change content below.