Kako izbrati pohištvo za spalnico? – 5 nasvetov, ki se jih ne splača spregledati

Glede na to, da ima največ naših strank, vprašanja povezana pravzaprav z začetnim razmišljanjem o primerni opremljenosti spalnice, smo se za tokratni naš blog zapis odločili z vami deliti nekaj nasvetov o tem, kako izbrati pohištvo za spalnico.

Glavna vprašanja, na katera si moramo odgovoriti pred samim nakupom in opremo spalnice, se največkrat vrtijo po spodnjem scenariju:

.

pohištvo spalnice
Predlog opreme za mladinsko spalnico (v 3d izrisu ).

Kako umestiti pohištvo v majhno spalnico?
.

Čeprav boste na naši spletni strani ugotovili, da večinoma govorimo o pohištvenih rešitvah, ki se za spalnice priporočajo po naročilu in merah vsakega posameznega prostora, je vseeno potrebno povedati, da tudi v majhe spalnice lahko umestimo tipsko in vnaprej izdelano pohištvo, s katerim bomo našo spalnico naredili všečno, praktično, hkrati pa tudi pristno in naravno, da se bomo v njej počutili dobro. Takšno pohištvo boste npr. našli na spletni strani www.pohištvo123.si.

Največkrat se za majhne spalnice sicer uporabijo specifične pohištvene rešitve (npr. dvižne postelje, s katerimi izkoristimo prostor za garderobo ali posteljnino še pod posteljo, vgradne omare, s katerimi izkoristimo proste prostore med zidnimi stenami in stranicami garderobnih omar, izvlečne nočne omarice (v kolikor ni prostora ob posteljnem okvirju,…), a majhne spalnice lahko zelo enostavno tudi brez teh, specifičnih rešitev, opremite tudi z malenkost več kreativne domišljije.

.

Prostorski prihranki pri majhnih spalnicah izhajajo največkrat iz naslednjih možnosti:

.

  • manjša debelina posteljnega okvirja (kot je standardna), nam ponavadi prihrani od 5 do 10 cm
  • vgradna omara v spalnici v povprečju prostor izkoristi za najmanj 30% bolje kot klasične garderobne omare (še posebej, če je izdelana z drsnimi vrati)
  • moderne nočne omarice so izdelane tako, da se izvlečejo izpod postelje (če je slednje sploh potrebno)
    v primeru potrebe pod posteljnih predalov, si njihov izvlek omislimo iz sprednje strani, ne iz stranske
    v mansardni spalnici posteljo postavimo pod poševni strop  – s čimer na stojna višina ostaja za nemoteno gibanje, itd…

.

V zvezi z opremljanjem majhnih spalnic, priporočamo še prispevek: 4 najpomembnejši nasveti ob načrtovanju nove spalnice

.

Kakšna je nabolj primerna lega vzmetnice (še posebej za vroče poletne dni)?

.

ugodne vzmetnice
V Sloveniji so še vedno najbolj uporabljane vzmetnice z žepkastimi vzmetmi (z različnimi kominacijami podlog).

O ustreznosti lege vzmetnice boste na internetu in tudi v salonih s prodajo ležišč in vzmetnic, zasledili ogromno nasvetov in mnenj. Nekateri svetujejo o pravilni legi ležišča iz naslova feng shui, drugi po načelu smeri neba (sever, jug), tretji o primernosti lege vzmetnice v odvisnosti od razporeditve in ostalega pohištva, a, če želite preprost in hiter nasvet, se zelo enostavno držite tega, da je vzmetnica obrnjena tako, da jutranje sonce ne sije direktno proti vzglavju (razen v primeru, da ste jutranji človek, ki mu odgovarja naravno bujenje s sončno svetlobo).

Cenovno ugodne vzmetnice boste npr. našli tukaj.

Prioriteti o razmisleku lege vzmetnice naj sledi primerna umeščenost glede na razporeditev ostalega pohištva. Sicer pa mora vzmetnica (za dva) biti ustrezno odmaknjena od obeh zidnih sten (še posebej, če ima postelja na obeh straneh, izvlečne predale) ter odmaknjena od vhodnih vrat.

Ker je v zadnjih letih tudi vedno več zelo vročih poletij, bodite tudi pozorni, da svež in hladen zrak iz morebitne klimatske naprave v spalnici ali na hodniku, ni usmerjen direktno proti ležišču.

Nekaj strank ima tudi problem v tem, da ni upoštevalo smeri pritoka hladnega zraka iz klimatske naprave iz hodnika v spalnico, pri čemer smer toka zraka določajo vhodna vrata v spalnico (in ne sama klimatska naprava).

.

Katere barve izbrati za spalnico?

.

barve spalniceTudi o primernosti barv za različne spalnice je toliko govora, da se povprečen opremljevalec spalnice, lahko dokaj hitro zmede glede ustreznih barv. V bistvu pa je bolj preprosto kot si mislimo.

Izhodišče za izbiro ustreznih barv v spalnici naj bo VAŠE POČUTJE.

Nekateri ste tip človeka, ki ima rad žive barve. Mladina je močnejšim barvam in ekstremom načeloma bolj naklonjena (močna rdeča, modra ali pa siva, rumena itd….). Starejša generacija bolj prisega na umirjene in naravne tone. Slednje dosežejo z izborom pohištva za spalnico, iz pravega lesa.

Predlog: pri naravnem lesu se, razen, če niste ektremni pristaš lesa, raje bolj usmerite v nežne, lesne tone, saj je le tem, mogoče kasneje, kombinirati več različnih, barvnih odtenkov.

.

Preberite še: Praktični nasveti za ureditev spalnice

..

Kakšen stil spalnice naj izberem?

.

Glede na to, da je stilov spalnice ogromno (italijanski in moderni, retro, skandinavski, tradicionalni in še milijon drugih), vam bo pri odločitivi o izbiri stila spalnice verjetno najbolj pomagalo to, da upoštevate stil pohištva in opreme iz ostalih prostorov po hiši ali stanovanju.

Enostavno stil iz prostora, v katerem se najboljše počutite, prenestite v spalnico. To je vse.

Pogumni opremljevalci želijo z opremo v spalnici eksperimentirati.

Čeprav večkrat povemo, da spalnica ni najboljši prostor za eksperimentiranje glede izbire stila pohištva (saj je njen prvoten namen le počitek in dobra sprostitev), pa vseeno nismo vsi ljudje enaki.

Za eksperimentov željne kupce spalnic, svetujemo uporabo večjega števila ogledal, uporabo modernih (LED) svetil na najrazličnejših mestih (posteljno vzglavje, posteljno podnožje, fronte garderobne omare, za nočnimi omaricami, ipd…)

.

izbira spalniceKako se odločiti med toliko (preveč) ponudniki?

.

Glavna dilema pri odločitvi za nakup spalnice je pri največ ljudeh, ne kot mnogi radi najprej pomislijo, cena, ampak odločitev o tem pri kom naročiti pohištvo za spalnico.

Ponudnikov nas je, že samo preko interneta nešteto, zraven teh pa obstaja še cela gora pohištvenih salonov in seveda mega trgovin.

Kakorkoli obračamo in kakorkoli že drži, da je cena sigurno pomemben faktor pri odločitvi o izbiri ponudnika, pa je vseeno treba povedati, da nam stranke največkrat potrdijo, da je odnos ponudnika do interesenta za nakup spalnice, tisti, ki je na koncu odločil.

Preprosto spremljajte (zraven cene) tudi prijaznost, hitrost v odzivu, način komunikacije, preverite reference, sprašujte in bodite radovedni. In na koncu poslušajte sebe.

Če nekje “začutite”, da to ni to, preprosto odkorakate ali se zahvalite za ponudbo. To pa je tudi vse.
Na koncu koncev, vi ste kupec – kupujete pa tudi spoštljiv odnos, razumljivo komunikacijo, trud in pozitivno energijo.

.